meme-kanseri-nedir

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen bir kanser türü olarak tanımlanır. Bu hücreler yayılma eğilimi gösterirlerse kötü huylu, oldukları yerde kalmaya devam ederlerse ise iyi huylu tümör olarak adlandırılırlar. Meme kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türüdür. Erken teşhisinde olumlu sonuçlar almanın mümkün olduğu meme kanseri konusunda kadınların bilinçli olması oldukça önemlidir.

Meme kanseri çoğunlukla kadınların elle muayenesi sırasında tespit edilebilmektedir. 1 cm’den küçük olan kitleler ise genelde doktor muayenesi sırasında radyolojik inceleme ile tespit edilirler. Kanserli olan kitle genelde sert, hareketsiz, pürüzlü ve düzensiz kenarlı olma özelliğindedirler.

Meme kanseri belirtileri şunlardır:

  • Memede ya da koltuk altında ele gelen sertlik ve şişlik
  • Kanlı veya şeffaf renkli meme başı akıntısı
  • Meme başında içe doğru çökme veya şekil bozukluğu
  • Meme cildinde yara veya kızarıklık
  • Meme cildinde ödem, şişlik, içe doğru çekinti
  • Memede büyüme, şekil bozukluğu ve asimetri

Hastaya meme kanseri teşhisi konulması sonucunda meme kanserinin 4 çeşit tedavi yöntemi bulunmaktadır. Meme kanseri tedavisinin ilk aşaması cerrahi tedavidir. Cerrahi işlemde kanseri doku memeden çıkartılır. Gerekli görüldüğü takdirde beraberinde koltukaltı lenf bezleri de temizlenir. Cerrahi işlem memenin alınmadan korunmasına ya da memenin tamamen tümünün çıkartılmasına yönelik olabilmektedir.

Meme Kanserinde Işın Tedavisi

Meme kanseri tedavisinde etkili bir diğer tedavi yöntemi radyoterapi olarak da adlandırılan ışın tedavisidir. Tüm meme ve bazen koltuk altı ışınlanmaktadır. Işın tedavisi, 4-6 hafta boyunca haftada 5 gün olarak uygulanan bir işlemdir.

Meme Kanserinde Kemoterapi Tedavisi

İlaç tedavisi olarak da bilinen kemoterapi ise, cerrahi tedaviye ek olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Cerrahi tedavi sonrasında herhangi bir bölgede kanser kalmasa dahi önlem olarak bir süre ilaç tedavi uygulanabilir. Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini öldürücü yapıda olup, 4-6 kür halinde planlanan ve kürler arası 3 hafta olan bir tedavidir.

Bazı meme kanseri hücreleri, östrojene karşı duyarlıdırlar. Bu da östrojen hormonunun bu kanser hücrelerinin büyümesi ve gelişmesine neden olduğu anlamına gelmektedir. Bu hormona duyarlı olan kanser tiplerinde, hastaya hormon tedavisi uygulanarak östrojenin etkisi yitirilir ve kanserin gelişmesi önlenir.