Pankreasin Cerrahi Hastalıkları ve Kanseri
İçerik güncelleniyor......
Diyabet; pankreasta salgılanan insülin hormonunun eksikliğinden ya da etkisindeki kusurlardan dolayı kan şekeri yüksekliğine sebep olmasıdır. Şeker hastalığı vücutta birtakım tahribatlara neden olan en sık görülen metabolik bozukluktur. İnsülin yokluğu küçük yaşlardaki çocuklarda da diyabete neden olabilmektedir.
Diyabet, kronik süreçli bir hastalıktır ve vücutta başka hastalıklara da yol açabilmektedir. Yüksek şekerin oluşturduğu tahribatlar; göz dibi kanamaları katarakt glokom, kronik böbrek hastalığı, yüksek kolesterol ya da kalp hastalıkları gibi ciddi hastalıklardır. Dünya da 250 milyon şeker hastası olduğu tahmin edilmektedir.
Ciddi bir hastalık olan diyabet, kontrol altına alınması gereken ve hayati tehlike oluşturabilecek bir hastalıktır. Hasta günlük yaşamında diyabet hastası olduğunu unutmamalı ve yaşam tarzını diyabete göre yönlendirilmelidir.
Şeker hastalığı birden fazla türe ayrılmaktadır ve şu şekilde sıralanabilmektedir;
Şeker hastalığının tedavisi hastalığın türüne bağlı olarak değişmektedir. Tip 1 diyabetinde diyet ve insülin tedavisi uygulanmaktadır. Tip 2 diyabetinde ise beslenme düzeni yeniden sağlanmakta ve insülin hormonunun duyarlılığını arttırıcı ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Kan şekerinin yüksek olması durumunda hastanın genel sağlık durumunda da bozulmalar olabilmektedir.
Sinir sisteminde, böbreklerde ya da gözlerde birtakım hasarlar oluşmaması için de destekleiyici tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Hastaların periyodik kontrollerini aksatmaması gerekmektedir.
Genellikle herhangi bir belirti vermeyen bu durumla; gebelik takibi sırasında yapılan testler sonucunda karşılaşılmaktadır. Hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından çok önemli olan şeker hastalığı; kalıcı hasarlar bırakmaması adına mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problemdir.