Reflü Neden Olur, Nasıl Geçer?
Yemeklerden sonra sıkıntı veren ve geceleri uykusu...
Şeker hastalığı, hastanın total sağlık durumunu önemli derecede etkileyen ciddi bir hastalıktır. Kronik bir hastalık olan diyabetin yaşam içerisinde kontrol edilebilmesi için hastanın da dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Herkesin bildiği ancak ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmadığı şeker hastalığı; pankreasın yetersiz oranda insülin salgılamasının sonucu olarak açığa çıkmaktadır.
İnsülin yetersizliği sonucunda besin yolu ile alınan şeker gerekli hücrelere ulaşamazken kanda yükselmektedir. Kandaki şeker oranının artması ise hastada zehir etkisi yaratmakta birçok organı olumsuz yönde etkilemektedir.
Metabolik bir hastalık olan şeker hastalığı mutlaka kontrol edilmesi gereken bir hastalık olmakla birlikte her yaşta görülebilen ve murtlaka kontrol altına alınması gereken bir problemldir.
Şeker hastalığı kişide birtakım semptomlar açığa çıkarmaktadır. Bu semptomlar genellikle şu şekilde yaşanmaktadır;
Birden fazla nedeni bulunan şeker hastalığının açığa çıkmasındaki en büyük faktör genetiktir. Bununla birlikte ideal kilonun üzerinde olma, ileri yaş, stres, gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) ve hareketsiz bir yaşam tarzı da şeker hastalığına neden olabilmektedir.
Yaşam boyu tedavi gerektiren şeker hastalığının total sağlık durumuna etkilerinin minimum düzeye indirgenmesi için erken tanı ve tedaviye en kısa sürede başlanması büyük önem taşımaktadır. Şeker hastalığı hakkında son yıllarda gerek sağlık kuruluşları gerekse sosyal sorumluluk projeleri toplumu bu konuda bilgilendirme amacı ile birçok kampanya ve tanıtım gerçekleştirmiştir. İnsanların şeker hastalığının ne olduğunu, nedenlerini ve belirtilerini mutlaka bilmeleri ve belirtiler açığa çıktığında mutlaka tedaviye başlamaları gerekmektedir.